Kiszonka – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

Czym jest kiszonka?

            Kiszonka to specjalna pasza soczysta, np. z parowanych ziemniaków, zakonserwowana w sposób naturalny pod wpływem fermentacji. Czasami jest konserwowana za pomocą środków chemicznych, poprzez dodanie specjalnych preparatów, zwanych konserwantami. Ważne w całym procesie produkcji jest usunięcie powietrza, a więc masa zakiszana musi być ściśnięta i sprasowana, by je usunąć. Z podkiszonej zielonki można uzyskać dużą cześć masy suchej, tzw. suchokiszonkę, której bele zawinięte w białe folie często spotyka się na łąkach.

Podział kiszonki

            Ze względu na tzw. minimum cukrowe, czyli zawartość cukru w kiszonce, dzielimy ją na trzy grupy. Z jednej strony to produkty łatwo kiszące się, czyli takie, które mają wystarczającą ilość cukru (lub jego nadmiar). Do tej kategorii należy kukurydza na kiszonkę, owoce dyni, kapusta, burak cukrowy, topinambur, słonecznik, rzepak i wiele innych. Kiszą się one bardzo dobrze bez konserwantów. Druga kategoria to produkty trudno kiszące się. Wśród nich znajdziemy takie, które fermentują cukier w kwas mlekowy (80-90%), ale i tak jest go za mało, by zakonserwować paszę. Tutaj wymienić można między innymi bobik, groch, peluszka, łubin, nostrzyk, wyka, koniczyna czerwona i biała czy łęty ziemniaczane. Są one doskonałe jako dodatek do grupy łatwo kiszącej się lub z dodatkiem konserwantów. Trzecia grupa to produkty niekiszące się, czyli takie, które można zakisić tylko z dodatkiem konserwantów, np. pokrzywa, pomidor czy soja.

            Warto odwiedzić stronę Syngenta.pl, by dowiedzieć się jak najwięcej o działaniu kiszonki i zacząć nie tylko ją wyrabiać, ale także stosować we własnym gospodarstwie. Ważne, by obserwować zwierzęta i dopasować im taką paszę, jaką lubią.

Przeczytaj również

Erasmus+ w SP1 W dniach 5-9 listopada 2018 r. w Szkole Podstawowej nr 1 w Grajewie odbyły się pierwsze działania związane z uczeniem się /nauczaniem /szkolenia...
Filtry do wody oparte na odwróconej osmozie Woda w kranach, która pochodzi z miejskich wodociągów, najczęściej jest dość twarda i często chlorowana (aby niszczyć bakterie). Choć obie te rzeczy n...
Zabudowana kuchnia – jakie sprzęty AGD nadają się ... Podczas projektowania kuchni, coraz częściej decydujemy się na zakup sprzętów AGD do zabudowy. Dzięki temu, że możemy ukryć urządzenia w zabudowie meb...
Darmowe portale ogłoszeniowe – czy to się opłaca?... Mieszkanie na wynajem, niepotrzebne meble czy samochód zagracający garaż – szukając potencjalnych kupców na zawadzające przedmioty, najprościej będzie...

Zostaw odpowiedź

*

CommentLuv badge