Erasmus+ w SP1

W dniach 5-9 listopada 2018 r. w Szkole Podstawowej nr 1 w Grajewie odbyły się pierwsze działania związane z uczeniem się /nauczaniem /szkoleniami i pierwsze międzynarodowe spotkanie nauczycieli w związku z realizacją projektu „Food for Thought – A Cultural Recipe of European Traditions and Customs” 2018-2020. Brali w nim udział uczniowie z Grecji, Rumunii i Polski oraz nauczyciele z Grecji, Rumunii, Chorwacji, Litwy, Włoch i Polski.

Pierwszego dnia odbyła się uroczystość powitalna w szkole, podczas której wystąpił Zespół Pieśni i Tańca „Grajewianie”. Później goście zwiedzali szkołę, brali udział w zajęciach tanecznych, podczas których nauczyli się kroków poloneza. Następnie zwiedzili Grajewską Izbę Historyczną, gdzie poznali kawałek historii miasta Grajewo oraz Muzeum Mleka.

Drugiego dnia uczniowie z nauczycielami brali udział w warsztatach kulinarnych, na których nauczyli się jak przygotować typowe dla naszego kraju sałatki z warzyw i owoców. Obejrzeli prezentację na temat bigosu, poznali jego składniki i spróbowali tradycyjnego polskiego bigosu. Kolejnym punktem było wypiekanie typowo polskich ciastek przez uczniów i nauczycieli. Po warsztatach kulinarnych zespół Erasmus+ udał się do Tykocina, aby zwiedzić zamek, a następnie do Białegostoku do Pałacu Branickich.

Trzeciego dnia odbyły się warsztaty pt.: „Sztuka nakrywania do stołu”, podczas których uczniowie nauczyli się jak układać zastawę, sztućce, składać serwetki i dekorować stół. Na koniec warsztatów uczniowie zdobili talerze według własnego uznania. Następnie uczestnicy wykonywali kanapki, które zostały skonsumowane na drugie śniadanie. Później odbyła się praca w grupach. Zespoły przygotowały plakaty przedstawiające tradycyjne dania krajów partnerskich. Kolejnym punktem była wycieczka do Muzeum Historycznego i Muzeum Wojska w Białymstoku.

Czwartego dnia uczestnicy przygotowali i piekli pizzę oraz robili koktajle owocowe. Poczym odbyły się prezentacje na temat polskich tradycji, tradycyjnych polskich dań, zdrowego odżywiania się, wyjaśniono gościom dlaczego w piątek nie je się mięsa w Polsce. Później wszyscy udali się do Wigier, aby zwiedzić klasztor kamedułów, a następnie do Aquaparku w Suwałkach.

Piątego dnia odbyły się eksperymenty naukowe mające na celu wykrycie pewnych substancji, które znajdują się w naszym pożywieniu. Uczniowie przeprowadzali badania i wypełniali karty pracy. Następnie przygotowali pyszną bezmięsną sałatkę. Na koniec wszyscy uczniowie wpisali swoje wspomnienia do pamiętnika projektowego.

W trakcie działań projektowych uczniowie nauczyli się jak przyrządzać wybrane tradycyjne polskie dania, poznali tradycje i zwyczaje panujące w Polsce, zwiedzili kilka ciekawych miejsc, które przybliżyły im naszą historię i tradycje. Natomiast nauczyciele ustalili termin następnego spotkania projektowego, terminy wykonania kolejnych zadań projektowych oraz podzielili się obowiązkami.

Działania projektowe wsparła firma Mlekpol oferując nam swoje produkty, które bardzo smakowały gościom z zagranicy.

Szkolny koordynator programu Erasmus+,

Jakub Czyż.

Przeczytaj również

Filtry do wody oparte na odwróconej osmozie Woda w kranach, która pochodzi z miejskich wodociągów, najczęściej jest dość twarda i często chlorowana (aby niszczyć bakterie). Choć obie te rzeczy n...
Zabudowana kuchnia – jakie sprzęty AGD nadają się ... Podczas projektowania kuchni, coraz częściej decydujemy się na zakup sprzętów AGD do zabudowy. Dzięki temu, że możemy ukryć urządzenia w zabudowie meb...
Darmowe portale ogłoszeniowe – czy to się opłaca?... Mieszkanie na wynajem, niepotrzebne meble czy samochód zagracający garaż – szukając potencjalnych kupców na zawadzające przedmioty, najprościej będzie...
Jak wybrać kombinezon ochronny? Professional mechanical engineer working in automotive industry and painting a red car Kombinezony ochronne, to takie które mają za zadanie sprawić,...

Zostaw odpowiedź

*

CommentLuv badge