Erasmus+ w SP1

W dniach 5-9 listopada 2018 r. w Szkole Podstawowej nr 1 w Grajewie odbyły się pierwsze działania związane z uczeniem się /nauczaniem /szkoleniami i pierwsze międzynarodowe spotkanie nauczycieli w związku z realizacją projektu „Food for Thought – A Cultural Recipe of European Traditions and Customs” 2018-2020. Brali w nim udział uczniowie z Grecji, Rumunii i Polski oraz nauczyciele z Grecji, Rumunii, Chorwacji, Litwy, Włoch i Polski.

Pierwszego dnia odbyła się uroczystość powitalna w szkole, podczas której wystąpił Zespół Pieśni i Tańca „Grajewianie”. Później goście zwiedzali szkołę, brali udział w zajęciach tanecznych, podczas których nauczyli się kroków poloneza. Następnie zwiedzili Grajewską Izbę Historyczną, gdzie poznali kawałek historii miasta Grajewo oraz Muzeum Mleka.

Drugiego dnia uczniowie z nauczycielami brali udział w warsztatach kulinarnych, na których nauczyli się jak przygotować typowe dla naszego kraju sałatki z warzyw i owoców. Obejrzeli prezentację na temat bigosu, poznali jego składniki i spróbowali tradycyjnego polskiego bigosu. Kolejnym punktem było wypiekanie typowo polskich ciastek przez uczniów i nauczycieli. Po warsztatach kulinarnych zespół Erasmus+ udał się do Tykocina, aby zwiedzić zamek, a następnie do Białegostoku do Pałacu Branickich.

Trzeciego dnia odbyły się warsztaty pt.: „Sztuka nakrywania do stołu”, podczas których uczniowie nauczyli się jak układać zastawę, sztućce, składać serwetki i dekorować stół. Na koniec warsztatów uczniowie zdobili talerze według własnego uznania. Następnie uczestnicy wykonywali kanapki, które zostały skonsumowane na drugie śniadanie. Później odbyła się praca w grupach. Zespoły przygotowały plakaty przedstawiające tradycyjne dania krajów partnerskich. Kolejnym punktem była wycieczka do Muzeum Historycznego i Muzeum Wojska w Białymstoku.

Czwartego dnia uczestnicy przygotowali i piekli pizzę oraz robili koktajle owocowe. Poczym odbyły się prezentacje na temat polskich tradycji, tradycyjnych polskich dań, zdrowego odżywiania się, wyjaśniono gościom dlaczego w piątek nie je się mięsa w Polsce. Później wszyscy udali się do Wigier, aby zwiedzić klasztor kamedułów, a następnie do Aquaparku w Suwałkach.

Piątego dnia odbyły się eksperymenty naukowe mające na celu wykrycie pewnych substancji, które znajdują się w naszym pożywieniu. Uczniowie przeprowadzali badania i wypełniali karty pracy. Następnie przygotowali pyszną bezmięsną sałatkę. Na koniec wszyscy uczniowie wpisali swoje wspomnienia do pamiętnika projektowego.

W trakcie działań projektowych uczniowie nauczyli się jak przyrządzać wybrane tradycyjne polskie dania, poznali tradycje i zwyczaje panujące w Polsce, zwiedzili kilka ciekawych miejsc, które przybliżyły im naszą historię i tradycje. Natomiast nauczyciele ustalili termin następnego spotkania projektowego, terminy wykonania kolejnych zadań projektowych oraz podzielili się obowiązkami.

Działania projektowe wsparła firma Mlekpol oferując nam swoje produkty, które bardzo smakowały gościom z zagranicy.

Szkolny koordynator programu Erasmus+,

Jakub Czyż.

Przeczytaj również

Jak dbać o flowerbox, czyli nowoczesne kwiaty w pu... Kobiety, które po raz pierwszy otrzymały w prezencie atrakcyjne kwiaty w pudełku, oprócz radości z pięknego i oryginalnego podarunku, mają liczne wątp...
Czym zajmuje się dekarz? Dekarz zajmuje się kryciem dachów, montażem rynien, rur spustowych, okien dachowych oraz włazów wyjściowych na dach. Zawód ten wymaga dużej wiedzy ora...
Smartwatch damski Samsung, czyli stylowy asystent ... Kobiety, których tempo życia przypomina prawdziwy rollercoaster, potrzebują smartwatcha. Docenią go również panie, dla których styl i dobre zorganizow...
Zobacz, dlaczego warto zainwestować w panele fotow... Inwestorzy, którzy w ubiegłym sezonie odłożyli w czasie zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej dla swojego domu, mają szansę zrobić to w 2019 rok...

Zostaw odpowiedź

*

CommentLuv badge